Wetsvoorstel Wet vaste huurcontracten (afschaffing tijdelijke huur) – (nog) niet controversieel, wel op losse schroeven?
Al geruime tijd is bekend dat de regering een einde wil maken aan de mogelijkheid van verhuurders om tijdelijke huurcontracten aan te bieden. Staat de afschaffing van tijdelijke huur wel of niet op losse schroeven?
Wat houdt het wetvoorstel in?
Het doel van het wetsvoorstel is het bieden van zekerheid aan huurders en het beschermen van huurders tegen ongelijke machtsposities en de negatieve gevolgen van de woningnood. Het voorstel wil verhuurders de mogelijkheid ontnemen om tijdelijke huurovereenkomsten aan te bieden voor zelfstandige woningen. Het wetsvoorstel moet er dan ook voor zorgen dat een einde wordt gemaakt aan de ongewenste effecten van tijdelijke huurcontracten. Slechts onder bepaalde voorwaarden wordt het voor verhuurders mogelijk om (nieuwe) tijdelijke huurovereenkomsten aan te bieden. Echter, het wetsvoorstel ontvangt kritiek. Bijvoorbeeld dat de afschaffing van de mogelijkheid tot het aanbieden van tijdelijke huurovereenkomsten zal zorgen voor een afname van het aanbod van huurwoningen.
Niet controversieel wet vaste huurcontracten
De Tweede Kamer zal vandaag (op 12 september 2023) bepalen of het wetsvoorstel controversieel wordt verklaard of niet, de verwachting is dat het wetsvoorstel niet controversieel wordt verklaard. Dat betekent dat het wetsvoorstel ter stemming voor blijft liggen. Met ook de beoogde ingangsdatum 1 januari 2024. Of de soep ook daadwerkelijk zo heet wordt gegeten, is maar zeer de vraag.
In een brief van 28 augustus jl., geschreven in antwoord op de vragen die door de vaste commissie voor Binnenlandse Zaken aan de regering zijn gesteld, gaat de Minister onder meer in op de vraag of de wet per 1 januari 2024 in werking zal treden. De Minister laat weten: “Er is vanuit het oogpunt van het kabinet geen dringende noodzaak deze wet per 1 januari 2024 in werking te laten treden. Indien uw Kamer dit voorstel aanvaardt, zal ik u, zoals gebruikelijk bij initiatiefwetten, binnen drie maanden informeren over het besluit van het kabinet over de bekrachtiging en de daarvoor benodigde handelingen.”.
Ook gelet op de kritiek, lijkt het er niet op dat de wet 1 januari a.s. al in werking treedt. Maar dat weten we dus nog niet zeker! We houden het uiteraard voor je in de gaten.
Better safe than sorry
Zolang de wet nog niet in werking is getreden, blijft het voor verhuurders mogelijk om tijdelijke huurovereenkomsten af te sluiten. Het zou weleens handig kunnen zijn om dat nog te doen. Heb je vragen over de mogelijkheid om een tijdelijke huurovereenkomst aan te bieden? Of heb je hulp nodig bij het opstellen van een huurovereenkomst of vragen over de afschaffing tijdelijke huur? Neem dan contact op met één van onze huurrechtadvocaten. Wij helpen je graag.