Wat betekent de MiCAR voor cryptobedrijven?
De cryptosector in Europa staat aan de vooravond van een grote verandering met de invoering van de Markets in Crypto-Assets Regulation (MiCAR). Deze nieuwe wetgeving heeft als doel om meer stabiliteit, transparantie en consumentenbescherming te brengen in de cryptomarkt. Cryptobedrijven, zoals handelsplatformen en aanbieders van digitale activa, zullen moeten voldoen aan strengere eisen om actief te mogen blijven in de Europese Unie. Maar wat betekent MiCAR concreet voor cryptobedrijven? Welke regels gelden er nu en welke veranderingen zijn op komst? In dit artikel bespreken we de impact van deze regulering en wat cryptobedrijven moeten doen om compliant te blijven.
Regulering van crypto-activa binnen de EU
MiCAR staat voor Markets in Crypto-Assets Regulation en is de eerste Europese wetgeving die de crypto-markt moet reguleren. Deze regels zijn van toepassing op aanbieders van cryptoactiva zoals Bitcoin en stablecoins, evenals op cryptodienstverleners in de EU, zoals handelsplatformen (CASP’s).
Sinds begin dit jaar moeten CASP’s een vergunning of notificatie hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of een andere Europese toezichthouder om actief te zijn op de Nederlandse en Europese markt. Voor aanbieders met een registratie bij De Nederlandsche Bank (DNB) geldt een overgangsperiode tot 30 juni 2025.
Wat betekent MiCAR voor cryptobedrijven?
Met de invoering van MiCAR gelden strengere regels om consumenten beter te beschermen en de markt transparanter te maken. Enkele belangrijke verplichtingen zijn:
- Beleggersbescherming – Misleidende reclame is verboden en kopers mogen niet bewust verkeerd worden geïnformeerd.
- Transparantie – Bedrijven moeten duidelijk waarschuwen voor de risico’s van cryptoactiva en uitgebreide informatie verstrekken aan klanten.
- Financiële stabiliteit – Cryptobedrijven moeten financiële reserves aanhouden om de markt stabieler te maken.
Eerste vergunningen zijn verleend
Zodra een aanvraag volledig is ingediend, heeft de toezichthouder veertig dagen om deze te beoordelen. Indien nodig kan deze termijn met twintig dagen worden verlengd. Sinds de invoering van de MiCAR hebben verschillende CASP’s een vergunningaanvraag ingediend en inmiddels goedkeuring ontvangen van de AFM. De AFM heeft inmiddels vergunningen verleend aan MoonPay, BitStaete, Hidden Road en Zebedee Europe. De grootste Nederlandse cryptocurrency-handelsplatformen Bitvavo, Coinmerce en Finst, opereren voorlopig nog onder de bestaande registratieprocedure van de DNB. Zij hebben tot 30 juni 2025 de tijd om de vereiste MiCAR-vergunning te verkrijgen.
Centraal Register van de European Securities and Markets Authority (ESMA)
Vergunningen die door de AFM en andere Europese toezichthouders worden verstrekt, zullen binnenkort worden opgenomen in een centraal register van de European Securities and Markets Authority (ESMA). Dit maakt het eenvoudig om te verifiëren welke entiteiten voldoen aan de geldende Europese wetgeving. De komende tijd wordt met belangstelling uitgekeken naar de volgende besluiten over deze aanvragen. De uitkomsten zullen niet alleen invloed hebben op de betrokken bedrijven, maar ook een indicatie geven van de snelheid en al dan niet harde lijn van de vergunningprocedures onder de MiCAR.
Advies ICT-recht
Heb jij vragen over de MiCar? Neem dan gerust contact op met de advocaten van Yur Advocaten Rotterdam.