Verstek, verstekvonnis en verzet: zo zit het!
Als je een dagvaarding ontvangen hebt of in een verzoekschriftprocedure door de rechtbank wordt opgeroepen in een procedure, dan staat in de dagvaarding of oproeping wanneer je bij de rechtbank moet verschijnen. Ook staat daarin of een advocaat verplicht is. Als je als gedaagde niet, niet op tijd of niet op de juiste manier in de procedure verschijnt, dan verleent de rechtbank verstek tegen die gedaagde. Verstek houdt in dat dat de procedure toch gevoerd kan worden, zonder dat de gedaagde aanwezig is en verweer voert. Dat kan verstrekkende gevolgen hebben.
Verstek verzuiveren
Als verstek wordt verleend, dan bepaalt de rechtbank ook meteen een datum waarop ze uitspraak gaat doen. Want omdat de gedaagde niet is verschenen en geen verweer voert, vindt ook geen hoor en wederhoor plaats. Totdat de rechtbank het vonnis uitspreekt, kan het verstek nog gezuiverd worden. De gedaagde meldt zich dan alsnog bij de rechtbank. De rechtbank verleent vervolgens een termijn aan de gedaagde om dat verweer te voeren. Oplettendheid is wel geboden: weliswaar is de termijn waarbinnen het verstek kan worden gezuiverd meestal 14 dagen, maar er zijn gevallen bekend waarin de rechtbank meteen op de eerst dienende dag uitspraak doet. Expres verstek laten gaan om tijd te rekken is dus niet aan te bevelen. Raadpleeg altijd een advocaat procesrecht voordat je dat doet.
Verstekvonnis
Omdat er geen verweer is gevoerd, doet de rechtbank uitspraak op basis van de stellingen die in de dagvaarding staan en de bij de dagvaarding gevoegde producties. Omdat dit niet is weersproken, worden de vorderingen in een verstekvonnis meestal integraal toegewezen. Dat is alleen anders, als de vorderingen de rechter onrechtmatig of ongegrond voorkomen. Bovendien wordt het verstekvonnis uitvoerbaar bij voorraad verklaard als dat is gevorderd.
Procedure verzet na verstekvonnis
Hoger beroep tegen een verstekvonnis is niet mogelijk: dat kan alleen bij een vonnis op tegenspraak, waarin de gedaagde dus is verschenen. Echter kan de gedaagde nog wel tegen een verstekvonnis in actie komen, namelijk door in verzet te gaan. Dan moet de oorspronkelijke gedaagde een verzetdagvaarding uitbrengen, waarin die meteen alle verweren tegen de vordering opneemt. De verzetdagvaarding is dus het verweer (of: conclusie van antwoord) tegen de dagvaarding. Het verzet heropent de procedure.
Verzettermijn is kort en startmomenten verschillen
Binnen welk termijn dient verzet gedaan te worden tegen een verstekvonnis? We zetten de feiten op een rij.
- De termijn voor het instellen van verzet is kort, zo’n 4 weken.
- Het startmoment van de verzettermijn kan verschillen
- De verzetstermijn gaat lopen wanneer het vonnis aan de gedaagde in persoon is betekend, als hij een handeling verricht waaruit blijkt dat hij bekend is met het vonnis of op de dag waarop het vonnis ten uitvoer is gelegd.
- De verzettermijn bedraagt acht weken, als de gedaagde op het moment dat de verzettermijn start, geen bekende woon of verblijfplaats heeft in Nederland.
Verstekvonnis: raadpleeg een advocaat
Omdat de termijn voor verzet kort is en het startmoment niet altijd helder is, is het verstandig om zo snel mogelijk een advocaat te raadplegen als je bij verstek bent veroordeeld. Binnen de termijn van vier (soms acht) weken, moet namelijk het dossier bestudeerd worden, het volledige verweer worden opgesteld en moet de verzetdagvaarding betekend worden. Neem daarom contact op met de advocaat procesrecht van Yur Advocaten als je een verstekvonnis hebt ontvangen.