Categorie: Arbeidsrecht

Vakantiedagen aanvragen: hoe zat het ook al weer?

Vakantiedagen aanvragen: hoe zat het ook al weer? Met de uitbetaling van het vakantiegeld aanstaande en de zomer voor de boeg worden de vakanties van veel werknemers geboekt. Maar hoe werkt dat ook al weer met het opnemen van vakantie?

Het opnemen van vakantie

De wet (artikel 7:638 lid 2 BW) gaat uit van het initiatief van de werknemer. De werknemer vraagt om vakantie te mogen nemen en de werkgever stelt de vakantie van de werkgever conform die wens vast, behalve als…

Aanvraag binnen twee weken beantwoorden

Een werkgever dient binnen twee weken nadat de werknemer schriftelijk zijn aanvraag heeft gedaan, schriftelijk te berichten of aan die aanvraag kan worden tegemoetgekomen. Doet de werkgever dit niet binnen die termijn dan is de vakantie vastgesteld conform de wens van werknemer.

Voor een werkgever is het dus van groot belang om die termijn van twee weken in de gaten te houden en andersom doet een werknemer er verstandig aan om zo snel als mogelijk de vakantieaanvraag schriftelijk te doen.

Weigeren van vakantiedagen door werkgever

Die “behalve als”, zijn in de wet omschreven als gewichtige redenen die zich tegen die vaststelling verzetten. Een werkgever dient dus binnen twee weken aan te geven welke gewichtige redenen zich tegen de door de werknemer gewenste opname verzetten en dan moet het wel om “echt” belangrijke redenen gaan. Dat het “minder goed” uitkomt zal dus niet voldoende zijn, de werkgever zal een serieus roosterprobleem moeten kunnen aanvoeren, waarbij het ook niet mogelijk is om dat roosterprobleem tijdig op te lossen.

Initiatiefrecht werknemer

De wet kent een uitzonder op het initiatiefrecht van een werknemer, namelijk:

voorzover in de vaststelling van de vakantie niet is voorzien bij schriftelijke overeenkomst dan wel bij of krachtens collectieve arbeidsovereenkomst”.

Die bepaling geeft dus de mogelijkheid om in de (individuele) arbeidsovereenkomst afwijkende bepalingen op te nemen, bijvoorbeeld dat de werkgever het recht heeft om een x-aantal vakantiedagen zelf vast te stellen voor de werknemer, bijvoorbeeld in het kader van collectieve bedrijfssluitingen/verbouwingswerkzaamheden etc. waardoor het de werkgever goed uitkomt om juist die dagen aan te wijzen.

Advies vakantiedagen voor werkgevers

Ben jij een werkgever en heb jij advies nodig omtrent vakantiedagen en het arbeidsrecht? Wij helpen je graag bij vragen over dit onderwerp! Neem gerust contact met ons op.


Geschreven door:

Philip Ekering
mr. Ph. (Philip) Ekering Advocaat en partner

Gerelateerd nieuws:

concurrentiebeding
23 september 2024

Concurrentiebeding: Nog van deze tijd of achterhaald?

“Een concurrentiebeding, daar kunnen ze je toch helemaal niet aan houden?” Deze vraag wordt vaak gesteld door werknemers. In werkelijkheid ligt…

Lees verder
Werknemer verschijnt niet op werk, na terecht weigeren vakantieaanvraag
26 juni 2024

Werknemer verschijnt niet op werk, na terecht weigeren vakantieaanvraag

In een eerdere blog over vakantiedagen schreef ik al over het kunnen opnemen van vakantie door een werknemer en de (beperkte) mogelijkheden van een…

Lees verder

Terug naar overzicht