Categorie: Faillissementen

Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie per 15 november 2023

Lange tijd was onduidelijk wanneer de nieuwe wet in werking zal treden. Maar op 5 juli 2023 is hier duidelijkheid over verschaft: op 15 november 2023 treedt de Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie in werking. Door deze wetswijzing moet het bestuur van de vennootschap bij turboliquidatie verantwoording afleggen aan de schuldeisers.

Turboliquidatie ingangsdatum

Wanneer een vennootschap geen baten heeft, dit door de algemene vergadering wordt vastgesteld en een ontbindingsbesluit wordt genomen, houdt de rechtspersoon direct op te bestaan. Er is dan immers geen vermogen meer om te vereffenen. Dit wordt de turboliquidatie genoemd.

Tot 15 november 2023 kan de algemene vergadering die vaststelt dat er geen baten zijn en het ontbindingsbesluit neemt, met een formulier dit melden bij de Kamer van Koophandel. De rechtspersoon wordt dan uitgeschreven uit het handelsregister.

Schuldeisers blijven met lege handen en geen informatie achter. Alleen wanneer een schuldeiser aannemelijk kan maken dat er wel baten zijn, kan deze heropening van de vereffening verzoeken of het faillissement aanvragen van de rechtspersoon.

Tijdelijke wet transparantie turboliquidatie uitgelegd

Vanaf 15 november 2023 treedt de Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie in werking. De wet is bedoeld om verkeerd gebruik of misbruik van de turboliquidatie voorkomen. De wet moet de turboliquidatie transparanter maken voor schuldeisers.

Het bestuur moet namelijk financiële verantwoording afleggen bij een turboliquidatie.

Documenten indienen bij de Kamer van Koophandel

Binnen veertien dagen na het ontbindingsbesluit moet het bestuur van de rechtspersoon verschillende (financiële) documenten indienen bij de Kamer van Koophandel:

  1. een balans en een staat van baten en lasten over het boekjaar waarin de rechtspersoon is ontbonden en het voorgaande boekjaar als er op het moment van ontbinding over dat jaar nog geen jaarrekening openbaar is gemaakt;
  2. een beschrijving van:
    1. de oorzaak van het ontbreken van baten op het tijdstip van de ontbinding;
    1. indien aan de orde, de wijze waarop de baten van de rechtspersoon te gelde zijn gemaakt en de opbrengsten zijn verdeeld; en
    1. indien aan de orde, de redenen waarom een schuldeiser of schuldeisers geheel of gedeeltelijk onbetaald zijn gebleven, en
  3. de jaarrekeningen over de boekjaren die vooraf zijn gegaan aan het boekjaar waarin de rechtspersoon is ontbonden, indien daarvoor een openbaarmakingsplicht bestaat waar nog niet aan is voldaan, en (indien van toepassing) de accountantsverklaring.

Gevolgen niet nakomen verantwoordelijkheidsplicht

Het niet nakomen van de verantwoordingsplicht kan voor het bestuur ook gevolgen hebben. In de wet is immers bepaald dat de rechtbank dan op verzoek van het openbaar ministerie een bestuursverbod kan opleggen aan het bestuur.

Turboliquidatie advies voor ondernemers

Wil jij nog voor 15 november 2023 jouw vennootschap beëindigen met een turboliquidatie of heb jij vragen over de Tijdelijke Wet Transparantie Turboliquidatie, neem dan contact met ons op.

Geschreven door:

Margriet Kooiman
mr. M. (Margriet) Kooiman Advocaat en partner

Gerelateerd nieuws:

aandeelhoudersgeschillen
21 oktober 2024

Naar een efficiëntere afwikkeling van aandeelhoudersgeschillen

Met de inwerkingtreding van de Wet aanpassing geschillenregeling (Wagevoe) op 1 januari 2025 worden er significante wijzigingen doorgevoerd in de g…

Lees verder
Verkoop gasposities
11 september 2024

Strijd om verkoop gasposities: een uitspraak die vele telers kan helpen

Maurits Renzen, advocaat ondernemingsrecht bij Yur Advocaten in Rotterdam voerde het afgelopen jaar een strijd namens twee kwekers tegen energiemaa…

Lees verder

Terug naar overzicht