Categorie: Nieuws

Strijd om verkoop gasposities: een uitspraak die vele telers kan helpen

Maurits Renzen, advocaat ondernemingsrecht bij Yur Advocaten in Rotterdam voerde het afgelopen jaar een strijd namens twee kwekers tegen energiemaatschappij Vattenfall. Een interessante zaak waarin het recht onlangs zegevierde. ‘Er zijn volgens de energieadviseur van mijn cliënten, Mike Zorn, mogelijk honderden kwekers in Nederland die in dezelfde situatie zitten en geld mislopen. Als je bedenkt dat het gemiddeld om meerdere eurotonnen per kweker gaat, dan praat je over serieuze bedragen’, aldus Maurits.

Strijd om verkoop gasposities een uitspraak die vele telers en kwekers kan helpen. Yur voerde strijd tegen energiemaatschappij Vattenfall.

Stoppen met kweken

Twee kwekers van potplanten, die energiecontracten hadden afgesloten met Vattenfall, kregen een geschil met de energieleverancier. Hun contract gaf hen de mogelijkheid om via een handelsplatform posities in te nemen voor de aan- en verkoopkoop van gas. Maurits legt uit: ‘In 2019 en 2020 konden zij posities innemen voor de jaren erna, bijvoorbeeld 2022 en 2023. Zo konden ze de prijs van gas “vastklikken” tegen de toen geldende marktprijs. Alles verliep zoals verwacht, totdat de gasprijs door de oorlog in Oekraïne en andere factoren explodeerde. De prijs ging van 30 of 40 eurocent per kuub naar 1,60 euro per kuub. Veel kwekers besloten toen om het gas niet te verbruiken, maar het tegen de hogere dagprijs te verkopen. Dit werd ook wel “de kas koud leggen” genoemd; ze stopten tijdelijk met kweken en verdienden aan de ingenomen posities van hun energiecontracten.’

Onredelijke afspraak

Maurits’ cliënten maakten gebruik van deze strategie en hadden een zogenaamd “nulverbruik” van gas gedurende enkele maanden, dan wel een heel laag verbruik. Hier begon de discussie met Vattenfall. ‘Volgens de energiemaatschappij betekende een nulverbruik dat er geen opbrengst zou worden uitgekeerd, zelfs al hadden de kwekers hun handelsposities positief afgesloten. Maar dat was onredelijk. De kwekers hadden hun posities ingenomen én daarmee risico’s gelopen. Het zou niet eerlijk zijn als het positieve resultaat niet werd uitgekeerd. En dat vond de rechtbank Amsterdam gelukkig ook.’

Precedent

De rechtbank oordeelde dat Vattenfall deze winsten wél moest uitkeren. Deze uitspraak was een enorme opluchting voor de kwekers, die tienduizenden euro’s per maand misliepen. Maurits ziet dit als een belangrijk precedent. Een derde kweker heeft zich al gemeld. Maurits: ‘Er zijn volgens de energieadviseur van mijn cliënten, Mike Zorn, mogelijk honderden kwekers die in een zelfde situatie zitten. Als je bedenkt dat het gemiddeld om het mislopen van eurotonnen per kweker gaat, dan praat je over serieuze bedragen.’ Ondernemers die in een vergelijkbare situatie zitten of een geschil hebben met hun energieleverancier, zouden er volgens Maurits goed aan doen om juridisch advies in te winnen.

Advocaat energiecontracten kwekers / telers

Maurits, zelf opgegroeid nabij het Westland, begrijpt met zijn ondernemersmentaliteit zijn cliënten goed. Bij Yur Advocaten werkt hij met een focus op snelle, praktische oplossingen. ‘We behandelen klanten alsof het om onze eigen zaak en portemonnee gaat. Snel en eerlijk advies tegen een fatsoenlijke prijs, dat is hoe wij werken’, aldus Maurits.  Meer weten over deze zaak of op zoek naar juridisch advies? Neem dan gerust contact met ons op.

Tekst door: Friends in Business

Gerelateerd nieuws:

Didam ll
18 november 2024

Didam II: Handelen in strijd met het gelijkheidsbeginsel grondslag voor schadevergoeding

In een eerdere blog hebben wij de problematiek die aan het Didam-arrest ten grondslag ligt besproken. De Hoge Raad oordeelde in dat arrest dat over…

Lees verder
aandeelhoudersgeschillen
21 oktober 2024

Naar een efficiëntere afwikkeling van aandeelhoudersgeschillen

Met de inwerkingtreding van de Wet aanpassing geschillenregeling (Wagevoe) op 1 januari 2025 worden er significante wijzigingen doorgevoerd in de g…

Lees verder

Terug naar overzicht