Categorie: Arbeidsrecht

Partiële beëindiging arbeidsovereenkomst in het bijzonder onderwijs

Wanneer een arbeidsovereenkomst eindigt na opzegging door de werkgever, via ontbinding door de kantonrechter of van rechtswege bij een tijdelijke overeenkomst die tenminste twee jaar heeft geduurd, zal een werkgever de wettelijke transitievergoeding moeten betalen aan de werknemer. Die vergoeding kan soms oplopen tot een jaarsalaris. Lees hier alles over de transitievergoeding  in het bijzonder onderwijs.

Transitievergoeding deeltijd in bijzonder onderwijs

Soms eindigt de arbeidsovereenkomst in die gevallen echter niet volledig, maar vindt er een zogenaamd deeltijdontslag plaats: dan is sprake van voortzetting van de arbeidsovereenkomst maar in aangepaste vorm. Dat is bijvoorbeeld het geval wanneer een nieuwe aangepaste arbeidsovereenkomst met een verminderde arbeidsduur wordt aangeboden na een reorganisatie, in het kader van de herplaatsingsverplichting of bij blijvend aangepast werk bij een zieke werknemer.

Wanneer is transitievergoeding verschuldigd?

Lange tijd is het onzeker geweest wat er in het geval van een deeltijdontslag met de transitievergoeding zou gebeuren. Wordt aangenomen dat, omdat de eerste arbeidsovereenkomst is geëindigd, de hele transitievergoeding verschuldigd is? Is er geen transitievergoeding verschuldigd omdat de arbeidsverhouding tussen werkgever en werknemer wordt voortgezet of is er – ondanks dat de wet dit niet kent – een gedeeltelijke transitievergoeding verschuldigd?

Arbeidsongeschikt in het bijzonder onderwijs

Met name echter in het (bijzonder) onderwijs is de beantwoording van de vraag belangrijk bij een arbeidsongeschikte werknemer. Zo bepaalt de Cao Primair Onderwijs (Cao PO) immers dat een werknemer, indien deze langer dan twee jaar en meer dan 35% arbeidsongeschikt is, een nieuwe arbeidsovereenkomst moet krijgen overeenkomstig de ‘restvaliditeit’.

Aangepaste arbeidsplaats

In dat geval zal een aangepaste arbeidsplaats moeten worden gevonden in de organisatie. Ook in gevallen waarbij iemand blijvend gedeeltelijk arbeidsongeschikt is zal er in het kader van de re-integratieverplichting vaak naar een aanstelling moeten worden gezocht, waarbij de werkzaamheden in aangepaste vorm kunnen worden verricht. Vaak zal in dit geval er sprake zijn van een baan die geringer is in omvang.

Uitspraak door de hogeraad over transitievergoeding in het bijzonder onderwijs

De Hoge Raad heeft inmiddels op 14 september 2018 de knoop doorgehakt. Dit soort aanpassingen van de arbeidsovereenkomst wordt vanaf nu gezien als een voortzetting van de bestaande arbeidsovereenkomst, maar in aangepaste vorm. Dit heeft tot gevolg dat de transitievergoeding verschuldigd is naar evenredigheid van het deel van de arbeidsovereenkomst dat beëindigd is. Voorwaarde is wel dat het tenminste om een verschil van 20% ten opzichte van de oude arbeidsovereenkomst moet gaan en het ook een blijvende aanpassing moet zijn.

Dat betekent dat de aanpassing van de arbeidsovereenkomst met een blijvend gedeeltelijk arbeidsongeschikte leerkracht voor de school grote financiële gevolgen zal hebben. In de praktijk zal dit alleen gevolgen hebben voor het bijzonder onderwijs, omdat in het openbaar onderwijs de transitievergoeding niet verschuldigd is.

Meer weten? Neem gerust contact met ons op.

Geschreven door:

mr. J.C. (John) Brökling
mr. J.C. (John) Brökling Advocaat en partner
Philip Ekering
mr. Ph. (Philip) Ekering Advocaat en partner

Gerelateerd nieuws:

concurrentiebeding
23 september 2024

Concurrentiebeding: Nog van deze tijd of achterhaald?

“Een concurrentiebeding, daar kunnen ze je toch helemaal niet aan houden?” Deze vraag wordt vaak gesteld door werknemers. In werkelijkheid ligt…

Lees verder
Werknemer verschijnt niet op werk, na terecht weigeren vakantieaanvraag
26 juni 2024

Werknemer verschijnt niet op werk, na terecht weigeren vakantieaanvraag

In een eerdere blog over vakantiedagen schreef ik al over het kunnen opnemen van vakantie door een werknemer en de (beperkte) mogelijkheden van een…

Lees verder

Terug naar overzicht