Categorie: Arbeidsrecht

Mediator Rotterdam

Heb jij een arbeidsconflict met een werknemer? Schakel dan snel een mediator van Yur Advocaten Rotterdam in. Wij zorgen voor oplossingen in normale mensentaal. Snel en kundig geregeld.

Aan de slag met een mediator

Op de werkvloer kunnen diverse conflicten ontstaan tussen werknemers en werkgevers, evenals tussen collega’s, bestuurders of aandeelhouders onderling. Heb jij een conflict met bijvoorbeeld een werknemer? Dan ben jij als werkgever verplicht om een mediator in te schakelen. Het weigeren van mediation kan voor zowel de werkgever als de werknemer heftige gevolgen hebben. Schakel dus op tijd een mediator in.

Wat lost een mediator op bij een arbeidsconflict?

Deze conflicten worden vaak veroorzaakt door miscommunicatie; onwetendheid en onbegrip over en weer. Dit kan bijvoorbeeld te maken hebben met een verschil in gewoontes, geloofsovertuigingen of culturele achtergronden. De mediator lost zaken op door:

Identificeren van het conflict / verbeteren communicatie

Een mediator van Yur is getraind in het omgaan met conflicten. Wij kunnen helpen bij het identificeren van de kern van het conflict en het vinden van gezamenlijke oplossingen die voor alle partijen aanvaardbaar zijn. Door effectieve communicatie kunnen misverstanden worden opgehelderd en kunnen standpunten beter worden begrepen. De deelnemers leren elkaar hierdoor te begrijpen en leren beter met elkaar te communiceren.

Onderhandelen en conflictbemiddeling

Is het probleem helder? Dan gaat de mediator van Yur samen met de deelnemers over tot het genereren van mogelijke oplossingen voor het probleem. Er zijn vaak gemeenschappelijke, verenigbare en onverenigbare belangen. Wij helpen bij het verkennen van de opties en het vinden van compromissen die tegemoetkomen aan de behoeften van de deelnemers.

Herstel van de werkrelatie door een mediator in regio Rotterdam

Door middel van de conflictbemiddeling, werkt de mediator aan het herstel van vertrouwen en het bevorderen een positieve werkomgeving. Zo kunnen er afspraken gemaakt worden en kunnen de deelnemers in de toekomst weer goed met elkaar samenwerken.

Is het inschakelen van een mediator verplicht?

Als een werknemer langdurig ziek is of afwezig is door een arbeidsconflict, kan een bedrijfsarts mediation voorstellen als optie. Binnen het Nederlands recht is het verplicht om mee te werken aan de re-integratie van een werknemer. Mediation kan daarom worden opgenomen in het re-integratietraject. Aan het einde van de ziekteperiode controleert het UWV of de werkgever en werknemer voldoende inspanningen hebben verricht voor re-integratie.

Opleggen van een loonsanctie

Als het UWV oordeelt dat deze inspanningen ontoereikend zijn, kan er een loonsanctie opgelegd worden. Dit kan betekenen dat de werkgever het salaris nog een jaar langer moet doorbetalen, na de wettelijke twee jaar loondoorbetaling bij ziekte. Om dit te voorkomen is het dus zeker aan te raden om mediation te proberen (maar het is niet verplicht). Het is belangrijk dat de deelnemers ervoor open staan en vrijwillig deelnemen aan mediation.

Mediation is voor werkgevers aan te raden

Verder is mediation ook zeker aan te raden indien er sprake is van een verstoorde arbeidsverhouding  en/of disfunctioneren. Miscommunicatie kan immers leiden tot een ernstig en duurzame verstoorde relatie. De deelnemers worden begeleid in het proces om de verstoorde verhouding (en mogelijk het daardoor ontstane disfunctioneren) te verhelpen.

Over Yur advocaten

Yur Advocaten is een Rotterdams advocatenkantoor gericht op het Nederlandse MKB. Wij helpen ondernemers op het gebied van meerdere rechtsgebieden, waar arbeidsrecht er één van is.

Schakel een mediator in van Yur

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Gerelateerd nieuws:

concurrentiebeding
23 september 2024

Concurrentiebeding: Nog van deze tijd of achterhaald?

“Een concurrentiebeding, daar kunnen ze je toch helemaal niet aan houden?” Deze vraag wordt vaak gesteld door werknemers. In werkelijkheid ligt…

Lees verder
Werknemer verschijnt niet op werk, na terecht weigeren vakantieaanvraag
26 juni 2024

Werknemer verschijnt niet op werk, na terecht weigeren vakantieaanvraag

In een eerdere blog over vakantiedagen schreef ik al over het kunnen opnemen van vakantie door een werknemer en de (beperkte) mogelijkheden van een…

Lees verder

Terug naar overzicht