
Mediator nodig? Mediation bij arbeidsconflict
Arbeidsconflicten zijn een realiteit op de werkvloer. Of het nu gaat om miscommunicatie tussen collega’s, een conflict tussen werkgever en werknemer of spanningen door ziekteverzuim, het kan leiden tot een verstoorde werkrelatie met ingrijpende gevolgen. In dit artikel leggen we uit waarom mediation bij een arbeidsconflict een effectieve oplossing is en hoe dit traject in zijn werk gaat.
Wat is Mediation bij arbeidsconflict?
Mediation bij arbeidsconflict is een proces waarbij een onafhankelijke mediator partijen begeleidt in het vinden van een gezamenlijke oplossing. De mediator neemt hierbij een neutrale positie in en zorgt ervoor dat beide partijen gehoord worden. Dit betekent dat de mediator niet oordeelt of beslist, maar de communicatie faciliteert en helpt bij het helder krijgen van wederzijdse belangen en mogelijkheden.
Het doel van arbeidsmediation is het herstellen van de arbeidsrelatie of, indien noodzakelijk, een respectvolle beëindiging van de samenwerking. Het proces is vrijwillig en vertrouwelijk, wat betekent dat geen enkele partij gedwongen wordt deel te nemen en dat alles wat wordt besproken geheim blijft.
De voordelen van arbeidsmediation
-
Snelle en Efficiënte Oplossing
In tegenstelling tot juridische procedures is mediation vaak binnen enkele weken afgerond. Gemiddeld zijn er 2 tot 4 bijeenkomsten nodig om tot een duurzame oplossing te komen.
-
Kostenbesparing
Mediation is goedkoper dan een juridische procedure. De kosten worden doorgaans gedeeld tussen beide partijen, tenzij anders afgesproken. Ook vermijden werkgevers hoge kosten zoals ontslagvergoedingen en loonsancties bij onvoldoende re-integratie.
-
Behoud van Werkrelaties
Waar juridische procedures vaak leiden tot een ‘winnaar’ en ‘verliezer’, streeft mediation naar herstel van de samenwerking. Dit maakt het bijzonder geschikt bij conflicten op de werkvloer waar men vaak met elkaar moet blijven samenwerken.
-
Vertrouwelijkheid en Veiligheid
Alles wat tijdens de mediation besproken wordt, blijft vertrouwelijk. Dit creëert een veilige omgeving waarin partijen openlijk hun zorgen en wensen kunnen delen.
Weigeren van mediation
Het weigeren van mediation kan voor zowel de werkgever als de werknemer heftige gevolgen hebben. Op de werkvloer kunnen spanningen en conflicten ontstaan en het is dan van cruciaal belang dat zowel werkgevers als werknemers zich bewust zijn van de waarde van mediation als middel tot conflictbeheersing en het herstellen van werkrelaties.
Terwijl werkgevers risico’s lopen op financiële repercussies en schade aan de bedrijfsreputatie door het verwaarlozen van mediation, loopt de werknemer het risico dat hij verwijtbaar handelt, op basis waarvan zijn arbeidsovereenkomst ontbonden kan worden.
Wanneer kies je voor mediation bij een arbeidsconflict?
Mediation is geschikt bij allerlei arbeidsconflicten, waaronder:
- Conflicten tussen werkgever en werknemer;
- Conflicten tussen collega’s onderling;
- Geschillen rondom functiewijziging of reorganisatie;
- Arbeidsconflicten bij ziekte en re-integratie;
- Verstoorde arbeidsrelaties na een incident of miscommunicatie
Exit-mediation
Als uit de gesprekken blijkt dat herstel van de arbeidsrelatie niet mogelijk is, kan exit-mediation worden ingezet. Hierbij ligt de focus op een respectvolle beëindiging van het dienstverband, waarbij heldere afspraken worden vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst.
Het proces bij arbeidsmediation
-
Intakegesprek
Tijdens het eerste gesprek wordt het conflict besproken en worden verwachtingen en doelen in kaart gebracht. De mediator legt de werkwijze en regels van geheimhouding uit.
-
Gesprekken Onder Begeleiding
Beide partijen krijgen de ruimte om hun verhaal te doen. De mediator zorgt voor een gestructureerd gesprek waarin de focus ligt op oplossingen.
-
Onderhandelen en Overeenstemming
Samen werken partijen aan het vinden van een oplossing. De mediator bewaakt de voortgang en helpt bij het formuleren van afspraken.
-
Vaststellingsovereenkomst
Wanneer partijen tot een akkoord komen, wordt dit schriftelijk vastgelegd in een vaststellingsovereenkomst. Dit document is bindend en voorkomt verdere juridische procedures.
Wat als mediation mislukt?
Helaas is niet ieder mediationtraject een garantie opsucces. Soms blijkt dat partijen niet tot elkaar kunnen komen. In dat geval staat het hen vrij om alsnog naar de rechter te stappen. Echter, het mediationtraject toont wel aan dat er alles aan is gedaan om de relatie te herstellen, wat in juridische procedures een positieve invloed kan hebben.
Waarom Yur voor arbeidsmediation?
Of je nu werkgever of werknemer bent, mediation bij een arbeidsconflict is voor beide partijen waardevol. Voor werkgevers helpt het tijdig inzetten ervan juridische kosten te voorkomen en een positieve werkomgeving te behouden, wat de productiviteit en het werkgeluk van het personeel ten goede komt. Werknemers die deelnemen aan mediation profiteren van betere oplossingen voor geschillen, waardoor ze zich beter kunnen concentreren op hun werk en verdere conflicten kunnen voorkomen.
Kortom, mediation biedt zowel werkgevers als werknemers een kans om conflicten op een constructieve en effectieve manier op te lossen, wat de algehele gezondheid en prestaties van de organisatie bevordert. Een win-win dus!
Schakel een arbeidsrecht advocaat in