Intellectueel eigendomsrechten: handelsnaamrecht
Elke ondernemer krijgt er wel een keer mee te maken: intellectueel eigendom. Er zijn vele soorten intellectuele eigendom, zoals merken, handelsnamen en auteursrechten. Maar hoe verkrijg je deze intellectuele eigendommen? En hoe kun je deze beschermen? In een serie blogs zullen de advocaten van Yur van de sectie Intellectueel eigendomsrecht kort de meest voorkomende intellectuele eigendommen bespreken. Zij zullen onder andere uitleggen hoe je het intellectueel eigendomsrecht verkrijgt en kunt beschermen. In deze blog wordt het handelsnaamrecht toegelicht.
Handelsnaamrecht uitgelegd
Een handelsnaam is de naam van onderneming die in het economisch verkeer naar buiten treedt. Het handelsnaamrecht ontstaat dan door het gebruik van de handelsnaam. De handelsnaam wordt ingeschreven in het Handelsregister van de Kamer van Koophandel.
Bij het kiezen van een handelsnaam, moet er wel rekening mee worden gehouden dat de handelsnaam geen inbreuk maakt op een andere handelsnaam.
Inbreuk op een handelsnaam
Een handelsnaam moet onderscheidend zijn. Je mag dus niet:
- Een handelsnaam van een ander gebruiken;
- Een merknaam van een ander gebruiken;
- Een handelsnaam gebruiken die het publiek zou kunnen verwarren of misleiden;
- Een handelsnaam gebruiken die niet klopt;
- Een handelsnaam gebruiken met een naam van een ander person.
Wanneer jij denkt dat een handelsnaam van een ander te veel lijkt op jouw bedrijfsnaam of dat een handelsnaam van een ander misleidend of verwarrend is, dan kan je de ander sommeren het gebruik van een handelsnaam te staken.
Beschrijvende merken en verwarringsgevaar
Het komt vaak voor dat een handelsnaam een element bevat die de aard of de geleverde diensten of producten van de onderneming beschrijft. Denk bijvoorbeeld aan de handelsnaam “Tuincentrum Rotterdam” voor een beschrijving van een tuincentrum dat gevestigd is in Rotterdam.
In de uitspraak DOC / Diary Partners heeft de Hoge Raad geoordeeld er bij beschrijvende handelsnamen maar een geringe bescherming aan de handelsnaam toekomt. Pas als er sprake is van verwarringsgevaar bij het relevante publiek, dan wordt er een inbreuk gemaakt op het handelsnaamrecht van de ander. Of er sprake is van verwarringsgevaar, is dan weer afhankelijk van de omstandigheden van het geval en moet per geval beoordeeld worden.
Advies handelsnaamrecht
Advies of vragen over het handelsnaamrecht? Yur helpt jou graag met vragen over handelsnaamrechten. Neem gerust contact op met advocaat Jolie de la Croix van de sectie Intellectueel eigendomsrechten. Wij nodigen jou graag uit op ons kantoor in Rotterdam.
Lees hier meer over andere intellectueel eigendomsrechten
Meer weten over andere intellectueel eigendomsrechten?
- Auteursrecht;
- Portretrecht;
- Modelrecht;
- Databankenrecht;
- Handelsnaamrecht;
- Bedrijfsgeheim;
- Octrooirecht;
- Merkenrecht.
Gerelateerd nieuws:
Terug naar overzicht