Categorie: Vastgoedrecht

Aansprakelijkheid van een onderaannemer jegens de opdrachtgever

Stel, je bent aannemer en krijgt een mooie opdracht: je moet een kabel aanleggen, een gebouw bouwen of een weg aanleggen. Voor een deel van de werkzaamheden schakel je een andere aannemer in, de zogenaamde onderaannemer. Die onderaannemer gaat vol enthousiasme aan de slag, maar door een fout beschadigt hij leidingen, met grote gevolgen voor je opdrachtgever én de omliggende bedrijven. De vraag rijst: ben jij aansprakelijk voor de schade die de onderaannemer heeft veroorzaakt?

Wij zullen in één van onze volgende blogs je meer vertellen over de situaties waarin sprake is dat van meet af aan duidelijk is dat je een andere partij heeft ingeschakeld.

Hoe werkt aansprakelijkheid van een onderaannemer?

Als je een onderaannemer inschakelt die schade veroorzaakt, kun je op twee manieren aansprakelijk worden gesteld: door je eigen opdrachtgever of door derden. Laten we die scenario’s eens bekijken.

Aansprakelijkheid jegens je opdrachtgever: artikel 6:76 BW

Schade aan je opdrachtgever, veroorzaakt door een partij die je hebt ingeschakeld, valt onder artikel 6:76 van het Burgerlijk Wetboek (BW). Artikel 6:76 BW bepaalt dat wanneer iemand een verplichting uit een overeenkomst moet nakomen en daarbij hulp van anderen inschakelt, hij ook aansprakelijk is voor de gedragingen van deze hulppersonen. Dit betekent dat als een hulppersoon tekortschiet in de nakoming van de overeenkomst, de hoofdcontractant hiervoor verantwoordelijk is, alsof hij zelf het gebrek heeft veroorzaakt.

Dit artikel is van regelend recht, wat betekent dat je in de overeenkomst met je opdrachtgever kunt afspreken dat je niet aansprakelijk bent voor schade veroorzaakt door hulppersonen.

Tip: het is verstandig om dit goed vast te leggen in de overeenkomst, want het kan je veel problemen besparen.

Aansprakelijkheid jegens derden: artikel 6:171 BW

Als de onderaannemer schade veroorzaakt aan derden, kom je terecht bij artikel 6:171 BW. Dit artikel bepaalt dat jij als opdrachtgever aansprakelijk bent voor schade aan derden, veroorzaakt door de partij die jij hebt ingeschakeld. Dus stel de situatie dat een aannemer een onderaannemer inschakelt om rioleringswerkzaamheden uit te voeren. Tijdens de werkzaamheden veroorzaakt de onderaannemer schade aan een naastgelegen pand. De eigenaar van dat pand kan de hoofdaannemer aansprakelijk stellen voor de schade op basis van artikel 6:171 BW, zelfs als de fout is gemaakt door de onderaannemer.

Anders dan bij artikel 6:76 BW, kun je deze aansprakelijkheid niet uitsluiten, althans niet richting de derde die schade lijdt. Artikel 6:171 BW is van dwingend recht, wat betekent dat derden altijd bij de hoofdaannemer kunnen aankloppen voor schadevergoeding.

Dwingende karakter

Het dwingendrechtelijk karakter van de bepaling betekent niet dat de hoofdaannemer met de onderaannemer geen afspraken kan maken over wie de schade van de derde gaat vergoeden. Partijen kunnen afspreken dat de onderaannemer de schade vergoedt (bijvoorbeeld middels een vrijwaring) die hij veroorzaakt aan een derde. De hoofdaannemer blijft aansprakelijk richting de derde, maar omdat de onderaannemer zich had verbonden om die schade te vergoeden kan de hoofaannemer regres nemen op de onderaannemer en betaalt de onderaannemer de schade.

Tip aansprakelijkheid van een onderaannemer

Tip: regel als hoofdaannemer met je onderaannemer dat hij aansprakelijk is voor schade die hij toebrengt aan derden.

Gerelateerd nieuws:

Inmiddels staat wel vast dat het schriftelijkheidsvereiste niet van toepassing is op de koop van een kavel
6 juni 2024

Woning of kavel verkocht? Let op het schriftelijkheidsvereiste!

Eerder schreven wij al dat een consument-koper de koopovereenkomst voor zijn woning alleen schriftelijk en dus niet mondeling kan aangaan. De wette…

Lees verder
niet-zelfbewoningsclausule
25 maart 2024

De niet-zelfbewoningsclausule: een blaffende clausule bijt niet?

De niet-zelfbewoningsclausule wordt vaak in koopovereenkomsten opgenomen. Ook door professionele verkopers. In een dergelijk beding verklaart verko…

Lees verder

Terug naar overzicht